فهرست ها
- خانه
- اخبار واطلاعیه
همزمان 73 جلسه انجمن کتابخانه های عمومی خراسان رضوی برگزار شد
نخستین جلسه تجمیعی انجمن کتابخانه های عمومی خراسان رضوی همزمان با 73 انجمن در سطح استان، با حضور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در سالن اجتماعات استانداری برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی، جلسه انجمن کتابخانه های عمومی خراسان رضوی با حضور محمدعلی نبی پور، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی؛ سید حمید موسوی، مدیر کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری؛ حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی؛ یوسف امینی، سرپرست اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی؛ مرتضی کرباسی، خزانه دار مجمع خیرین توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی؛ 31 فرماندار و رئیس انجمن های کتابخانه های عمومی شهرستانهای خراسان رضوی و اعضای حقیقی و حقوقی 73 انجمن از 31 شهرستان استان برگزار شد.
در ابتدا محمدعلی نبی پور، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی ضمن تسلیت شهادت امام محمدباقر(ع)گفت: خوشبختانه تا به امروز فعالیتهای موثر و مفیدی در حوزه کتاب و کتابخوانی انجام شده است.
وی با اشاره به شهرهای تازه تاسیس فاقد کتابخانه عمومی در استان افزود: تاسیس کتابخانه در این شهرها نیازمند اولویت بندی مجدانه از طرف مسئولین و بهره گیری از ظرفیت خیرین که به واقع یکی از پایه های اساسی فرهنگ در استان هستند، است.
نبی پور لازمه ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی را دسترسی آسان به کتاب دانست و گفت: وجود منابع غنی در مجموعه کتابخانه ها در شرایطی که امروزه به واسطه مشکلات اقتصادی موجود در جامعه و گران شدن کتاب، این عنصر مهم از سبد خانوار جامعه حذف شده است، یکی از مهم ترین ارکان ترغیب مردم به سمت کتابخانه ها و ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است.
تلاش ما باید در راستای تغییر فضای کاربری کتابخانه ها از شکل سنتی خود به انجام فعالیتهای فرهنگی برای موفقیت بیشتر در ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در جامعه به ویژه در نسل جوان باشد.
وی با بیان اینکه تاخیر در اتمام پروژه های عمرانی باعث افزایش هزینه ها می شود، افزود: فرمانداران باید اتمام پروژه های نیمه تمام خود را در اولویت قرار دهند تا پس از اتمام ساخت با بهره گیری از ظرفیت خیرین و منابع دولتی این کتابخانه ها به مرحله بهره برداری برسند.
معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان رضوی گفت: شهرداران نیز باید به نوبه خود نسبت به واریز نیم درصد درآمد خود که سهم قانونی مجموعه کتابخانه های عمومی است اقدامات جدی و موثرتری را انجام دهند.
وی با اشاره به نقش کتابخانه ها در جامعه به عنوان فرهنگسرای اجتماعی افزود: هر چه میزان ارتباط جامعه با کتابخانه ها و کتاب بیشتر شود، فرهنگ جامعه بالاتر می رود که نتیجه آن کاهش مشکلات و آسیبهای اجتماعی در جامعه و تربیت نسلی موفق، آگاه و دانا در آینده کشور است.
محمدعلی نبی پور با بیان اینکه باید از ایام کرونا یک فرصت ساخت، گفت: امیدوارم با هماهنگی، هم افزایی و انسجام در بخشهای اداری، خصوصی، خیرین و حوزه های مختلف شاهد اتفاقات بسیار خوبی در حوزه فرهنگ استانی باشیم که فرهنگ غنی آن به قدمت تاریخ کشور است.
در ادامه حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ضمن تسلیت سالروز شهادت امام محمدباقر(ع)، گفت: هدف ما در سال 1400 اجرای 14 هزار رویداد فرهنگی، ترویجی و عمرانی در حوزه کتابخانه های عمومی از قبیل برگزاری نشست های کتاب خوانی، محافل ادبی، رونمایی، نقد و بررسی کتاب با حضور نویسنده، احداث و تجهیز کتابخانه ها در مناطق مختلف استان و سایر برنامه های فرهنگی است.
وی با اشاره به ایام کرونا و تعطیلی موقت و اجباری کتابخانه های عمومی استان، افزود: رسالت کتابخانه ها به عنوان پایگاه های اجتماعی فرهنگی و کتابداران به عنوان افسران جبهه دانایی ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است که در همین راستا این اداره کل اقدام به برگزاری مسابقات ملی «دغدغه های روح الله» با محوریت وصیت نامه سیاسی الهی امام خمینی(ره) ، «ضریح دانایی» با محوریت زندگینامه حضرت رضا(ع) و حضرت فاطمه معصومه(س) در هفته کرامت و «یک خداحافظی عاشقانه» با محوریت دعای ۴۵ صحیفه سجادیه همزمان با ماه مبارک رمضان نمود که با همیاری و همراهی سایر دستگاه های اجرایی با استقبال بی نظیر مردم مواجه شد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی گفت: همچنین پویش «رای اولی های کتابخوان» در آستانه سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری و ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در کتابخانه های عمومی خراسان رضوی برگزار شد.
در این پویش رای اولی های عضو کتابخانه های عمومی استان (18 سال تمام) در قالب ضبط یک ویدیو به مدت حداکثر 30 ثانیه علت شرکت خود در انتخابات را بر اساس ویژگی های ملی، مذهبی، قومی و بر اساس توصیه های مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب بیان کردند.
وی در ادامه با اشاره به آغاز یازدهمین جشنواره ملی کتابخوانی رضوی، افزود: جشنواره کتابخوانی رضوی از چند بعد حائز اهمیت است که بعد اول آن درگیر کردن «عموم مردم» با کتابخوانی و دوم آشنایی و شناخت بیشتر سیره ائمه اطهار(ع) است.
وی تصریح کرد: جشنواره کتابخوانی رضوی با هدف اشاعه و ترویج فرهنگ ائمه معصومین علیهمالسلام به ویژه فرهنگ منوّر رضوی؛ گسترش فرهنگ کتابخوانی و مطالعه کتابهای مرتبط با سیره پاک ائمه معصومین علیهمالسلام بهویژه حضرت امام رضا علیهالسلام؛ شناسایی و معرفی کتابهای فاخر مرتبط با فرهنگ و سیره اهلبیت علیهمالسلام از طریق انتشار گسترده این آثار و اشاعه و ترویج فرهنگ مهدویت و انتظار فعالیت میکند.
علی اکبر سبزیان گفت: در این دوره علاوه بر قالب های گذشته همچون چهارگزینه ای، نقاشی، پویش کتابخوان و داستانک بخش شعرگویی ویژه بزرگسالان و نوجوانان و قصه گویی از منابع جشنواره و منابع آزاد مرتبط با جشنواره را هم داریم. تلاش ما بر آن بوده با توجه به ایام کرونا این جشنواره کاملا در بستر فضای مجازی برگزار شود. فایل کتاب ها در پایگاه جشنواره به آدرس www.samakpl.ir قابل دسترسی است، ضمن اینکه منابع مکتوب نیز در کتابخانه های سراسر استان موجود است.
وی با اشاره به برتری استان خراسان رضوی در سه دوره گذشته جشنواره کتابخوانی رضوی، افزود: امیدوارم یازدهمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی نیز همچون سالهای گذشته با همراهی و همیاری سایر دستگاه های اجرایی استان با شکوه بیشتری برگزار شود تا ادای دینی به ساحت حضرت ثامن الحجج حضرت رضا(ع) به پاس حضور در این خطه پر افتخار کرده باشیم.
حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر سبزیان، مدیرکل کتابخانه های عمومی خراسان رضوی ضمن قدردانی از خیرین استان و مدیران پرتلاش در راستای افتتاح و تجهیز کتابخانه ها، گفت: تا به امروز بالغ بر 3500 برنامه فرهنگی اجرا شده است که در مقایسه با چهارماه سال گذشته شاهد رشد 2.5 درصدی برنامه های فرهنگی هستیم و همچنین در قیاس با افزایش فضای کتابخانه ای با ایجاد 5 کتابخانه عمومی مستقر و یک پیشخان ارائه خدمات کتابخانه ای ، فضای کتابخانه های عمومی استان به 85.297 مترمربع رسیده که نتیجه آن افزایش 1.3 درصدی این فضاها شده است.
وی با اشاره به وجود 19 شهر فاقد کتابخانه در استان از فرمانداران این شهرستانها به عنوان روسای انجمن کتابخانه های عمومی خواست نسبت به برنامه ریزی برای اتمام پروژه های نیمه تمام و اختصاص زمین اهتمام نمایند.
شهر بار(شهرستان نیشابور)- شهرقدمگاه (شهرستان زبرخان)- شهراسحق آباد(شهرستان زبرخان)- شهر رباط سنگ (شهرستان تربت حیدریه)- شهرنشتیفان (شهرستان خواف)- شهرمزداوند (شهرستان سرخس)- شهر نوده انقلاب(شهرستان خوشاب)- شهرمشکان (شهرستان خوشاب)- شهر سمیع آباد(شهرستان تربت جام)- شهرسیدآباد(شهرستان چناران)- شهرریوند(شهرستان داورزن)- شهرچخماق (شهرستان زاوه)- شهرقلعه نوعلیا (شهرستان باخرز)- شهر روشناوند(شهرستان گناباد)- شهرکهنه(شهرستان قوچان)- شهر رادکان ( شهرستان چناران )- شهر زو ( شهرستان کلات )- شهر سفید سنگ و فرهادگرد(شهرستان فریمان) 19 شهر فاقد کتابخانه استان خراسان رضوی می باشند که تعدادی از آنها به تازگی در تقسیمات کشوری از روستا به شهر ارتقاء یافته اند.
بر اساس دستور کار جلسه در ادامه فرمانداران شهرستانهای جغتای، گناباد، فیروزه و مشهد نسبت به ارایه گزارش اقدام نمودند.
مرتضی محبی فر، فرماندار شهرستان جغتای گفت: کتابخانه عمومی شهرستان جغتای علیرغم دارا بودن منابع مناسب و استقبال بی نظیر مردم از فضای مناسبی برای ارائه خدمات کتابخانه ای برخوردار نیست.
وی تصریح کرد: پیروی رایزنی های انجام شده با شهرداری و اداره آموزش و پرورش شهرستان زمینی برای احداث کتابخانه در حال واگذاری است که امیدوارم با بهره گیری از منابع دولتی و استفاده از ظرفیت خیرین بتوانیم در آینده ای نزدیک عملیات ساخت کتابخانه را آغاز کنیم.
محبی فر با اشاره با احداث 2 کتابخانه در مرکز دهستانهای جغتای، گفت: اتمام این پروژه های نیمه تمام نیازمند توجه و مساعدت مدیران در تامین بخشی از اعتبارات است.
در ادامه احمد ریواده، معاون سیاسی اجتماعی فرمانداری مشهد با بیان اینکه هدف جامع انجمن کتابخانه های عمومی شهرستان مشهد ترویج و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی است، گفت: در همین راستا در بخش فعالیتهای فرهنگی در سال 1399 بیش از 95 هزار نفر در دهمین دوره جشنواره ملی کتابخوانی رضوی از شهرستان مشهد شرکت کردند.
وی از برگزاری 24 مسابقه مجازی کتابخوانی و بالغ بر 430 برنامه فرهنگی در مجموعه کتابخانه های عمومی شهرستان بصورت مجازی خبر داد.
وی با اشاره به توسعه فضاهای کتابخانه ای، افزود: 9 کتابخانه نهادی و مشارکتی در مشهد افتتاح و بهره برداری شده است و پیگیری مربوط به احداث 20 کتابخانه دیگر نیز در مناطق کم برخوردار و حاشیه ای شهرستان در راستای پیشگیری و کنترل آسیبهای اجتماعی و توسعه فرهنگ کتاب و کتابخوانی در حال انجام است.
همچنین عملیات تجهیز و آماده سازی 3 کتابخانه سیار در بخشهای احمدآباد، ملک آباد و رضویه نیز با مشارکت خیرین به مرحله بهره برداری رسید.
ریواده گفت: طرح ساماندهی سالنهای مطالعه خصوصی نیز در راستای تکریم ارباب رجوع و پاسخ به نیاز جامعه برای فضاهای مطالعاتی نیز در حال انجام است.
حامد قربانی، فرماندار شهرستان گناباد با بیان اینکه هدف ما تبدیل کتابخانه ها به فرهنگسراهای اجتماعی است، گفت: در همین راستا و در جهت تکریم ارباب رجوع در بخش فعالیتهای عمرانی عملیات محوطه سازی، بهسازی و نماسازی کتابخانه های عمومی محمدجعفرصادق(ع)، شهید مطهری و حاج عبداللهی نوقاب گناباد انجام شده است.
وی با اشاره به ایام کرونا و ایجاد محدودیتهای فراوان در برگزاری برنامه های فرهنگی، افزود: در سال گذشته نشستهای کتابخوانی حضوری و مجازی، مسابقات کتابخوانی، مثنوی خوانی، شاهنامه خوانی، طرح سفیران کتاب، کاروان مروجان کتاب و طرح سقاخانه کتاب در ایام محرم را در تمامی مناطق شهرستان داشته ایم.
قربانی تصریح کرد: در سال گذشته بالغ بر 7000 نفر در دهمین جشنواره ملی کتابخوانی رضوی از شهرستان گناباد شرکت کردند و همچنین درهفته کتاب طرح کتابخانه گردی در 10 باب از کتابخانه های عمومی شهرستان انجام شد.
وی با اشاره به اتمام مراحل ساخت کتابخانه عمومی روشناوند گناباد، گفت: عملیات ساخت کتابخانه روشناوند از سال 1390 با استفاده از ظرفیت خیرین شروع شده است که به امید خدا در آینده ای نزدیک به مرحله بهره برداری خواهد رسید.
فرماندار گناباد افزود: در حال حاضر اختصاص ساختمان برای اداره کتابخانه های عمومی شهرستان و تجهیز کتابخانه های عمومی امامزاده محمدعابد(ع) کاخک و شهید پیرزاده بیدخت جز اولولیتهای عمرانی است که امیدوارم با حمایت و مشارکت مسئولین در آینده ای نزدیک انجام شود.
در ادامه مرتضی کرباسی، خیر و عضو هیأت مدیره و خزانه دار مجمع خیرین توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی گفت: اولین هدف مجمع خیرین تاسیس کتابخانه های سیار برای مناطق کم برخودار و حاشیه ای بوده که از مجموع 10 باب کتابخانه سیار برای استان تا به امروز شاهد افتتاح 3 باب کتابخانه بوده ایم.
وی افزود: مجمع خیرین آمادگی خود برای تجهیز کتابخانه هایی که دارای بیش از 50% پیشرفت فیزیکی هستند اعلام می کند.
وی با اشاره به ثبت مجمع خیرین استان در اداره ثبت و کسب مجوز از استانداری خراسان رضوی از آمادگی ایجاد شعب مجمع خیرین در تمام شهرستانهای استان خراسان رضوی خبر داد.
نماینده رییس شورای اسلامی استان خراسان رضوی گفت: در جلسه کمیسیون فرهنگی-اجتماعی و کمیسیون گردشگری، زیارت و صنایع دستی استان خراسان در خصوص انعقاد تفاهم نامه با موضوع واریز سهم نیم درصدی کتابخانه های عمومی شهر های استان با موافقت تمامی اعضا کمیسیون خبر داد.
وی تصریح کرد: این تفاهم نامه در آخرین اجلاس شورای اسلامی استان در پنجمین دوره خود در 3مرداد ماه 1400، با هدف تاکید بر اختصاص نیم درصد درآمد شهرداری ها، اختصاص اتوبوسهای فرسوده شهری و بین شهری برای کتابخانه های سیار، عضویت بالغ بر 8500 نفر از اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستای استان در کتابخانه های عمومی و تبدیل تاکسی های شهری در کلیه شهرهای استان به کتابخانه های سیار امضا خواهد شد.
نماینده شهرداری مشهد با بیان اینکه در جهت حمایت از ناشران و نویسندگان تعدادی کتاب خریداری و توزیع شده است، گفت: در سال 1399 بالغ بر 100 عنوان کتاب خریداری و در کتابخانه های عمومی توزیع شده است همچنین بالغ بر چهل هزار عنوان کتاب در کانونهای فرهنگی و هنری مساجد و مدارس مناطق کم برخوردار شهرستان مشهد نیز توزیع شد.
وی با اشاره به 9 باب سالن مطالعه شهرداری در مناطق کم برخوردار افزود: تعداد 7 باب از سالنهای مطالعه پس از بازسازی در آینده ای نزدیک به اداره کل کتابخانه های عمومی استان واگذار خواهد شد.
در پایان از پوستر یازدهمین جشنواره کتابخوانی رضوی رونمایی گردید و از زحمات و خدمات مرتضی کرباسی، عضو هیأت مدیره و خزانه دار مجمع خیرین توسعه کتابخانه ها و ترویج کتابخوانی خراسان رضوی جهت تجهیز کتابخانه عمومی زنده یاد فروغ السادات میرصدرایی مشهد و حاج رمضانعلی رضایی، جهت ساخت کتابخانه عمومی در شهر شادمهر تقدیر گردید.
شایان ذکر است استان خراسان رضوی دارای 33 شهرستان و 76 انجمن می باشد که در این جلسه 73 انجمن استان، شهر و روستا از 31 شهرستان استان به صورت مجازی حضور داشتند.